preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gustava Krkleca Zagreb

Login
TJEDAN

PARNI  25.10. - 29.10.

 

JELOVNIK

Pratite 

Zvono
Prije podne
 
1. sat  8,00 -   8,45
2. sat  8,50 -   9,35
3. sat  9,45 - 10,30
4. sat 10,40 - 11,25
5. sat 11,30 - 12,15
6. sat 12,20 - 13,05
 
Poslije podne
 
1.(7.) sat 13,10 - 13,55
2.(8.) sat 14,00 - 14,45
3.(9.) sat 15,00 - 15,45
4.(10.) sat 15,50 - 16,35
5.(11.) sat 16,40 - 17,25
6.(12.) sat 17,30 - 18,15
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 11. 2009.

Ukupno: 674962
Ovaj mjesec: 5508
Danas: 112
Eko - škola

MEĐUNARODNA EKO-ŠKOLA

OSNOVNA ŠKOLA GUSTAVA KRKLECA

Školske godine 2005./2006. naša je škola ispunila sve postavljene kriterije Udruge Lijepa naša, Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, Povjerenstva za Eko-škole i Nacionalnog ocjenjivačkog suda te je nakon uspješne izrade i provedbe programa u okviru teme "Otpad", 28. 4. 2006. g. stekla status Međunarodne Eko-škole. Pripadamo VI.-toj generaciji Eko-škola, a nakon osam godina djelovanja, prošle školske godine obnovili smo status četvrti put te stekli srebrni status. Svečanost podizanja Zelene zastave održana je u mjesecu svibnju tijekom obilježavanja Dana škole.

Nositelji programa svih ovih godina su: Eko-odbor škole, Učiteljsko vijeće, ravnateljica škole, školski koordinatori, razrednici i učenici.

Tijekom godina, suradnjom učenika i učitelja, nastao je i naš eko-kodeks koji glasi:

 

"Čuvajmo okoliš za bolje sutra,

razvrstavajmo otpad svakoga jutra!

 

Zdravo se hranimo svaki dan,

kako bismo imali miran san!

 

Vintage, retro šivam spretno,

staru robu režem, krojim

i u novom ruhu stojim.

Pitaju me kako, kako

ja im kažem, tako lako!“

 

U prvim godinama provedbe programa rad eko-patrola bio je vrlo bitan. Izvješća su uvelike pomagala koordinatorima snimiti postojeće stanje, utvrditi probleme, ali i ponuditi moguća rješenja, organizirati razne akcije i slično.

U predmetnoj nastavi djelovalo je šest eko-patrola. Jednu je eko-patrolu činio po jedan učenik iz V., VI., VII. i VIII. razreda, a svaka je eko-patrola imala i svog voditelja.

1. eko-patrola - PAPIRUSI jednom je mjesečno vagala količinu papira u svakoj učionici, hodnicima, zbornicama i prostorijama administrativnog osoblja.

2. eko-patrola - INSPEKTORI dnevno je pratila urednost u blagovaoni nakon mliječnog obroka i ručka te bilježila hranjive tvari u namirnicama korištenim u prehrani.

3. eko-patrola - EKO KLONOVI jednom je mjesečno utvrđivala količinu plastike i limenki (po komadu) u svakoj učionici, hodnicima, zbornicama i prostorijama administrativnog osoblja.

4. eko-patrola - FORENZIČARI jednom je tjedno pratila urednost učionica i svih ostalih prostorija škole nakon nastave, a pratila je i pravilno razvrstavanje otpada.

5. eko-patrola - EKO ŠTIPAVCI jednom tjedno pratila je urednost okoliša škole.

6. eko-patrola - ZELENI SHERLOCK HOLMES jednom je tjedno pratila urednost aromatičnog vrta, voćnjaka i stanje biljaka u lončanicama (zbornica, učionice, hodnici...).

U razrednoj nastavi djelovalo je pet eko-patrola.

1. eko-patrola dnevno je pratila urednost svih učionica.

2. eko-patrola tjedno je pratila urednost okoliša škole.

3. eko-patrola tjedno je pratila stanje biljaka u lončanicama.

4. eko-patrola mjesečno je pratila količinu papira u učionicama.

5. eko-patrola dnevno je bilježila hranjive tvari u namirnicama korištenim u prehrani.

Sve Eko-škole dužne su slijediti zadanu metodologiju koja je jedinstvena za sve Eko-škole na svim kontinentima. Osim toga dužne su slijediti i dodatne smjernice i preporuke međunarodnog i nacionalnog koordinatora. To prije svega znači izradu i dostavljanje Godišnjeg plana i programa rada na početku šk. god., izradu izvješća, dostavu propisane dokumentacije prilikom obnavljanja statusa i slično. Obnavljanje statusa Eko-škole znači uspješan nastavak provedbe programa u okviru tema "Otpad", "Pravilna prehrana", Urbana ekologija, Recikliranje, ali i proširenje programa nekom novom temom.

1. TEMA - SELEKTIVNO PRIKUPLJANJE OTPADA (papir, baterije, limenke i PET ambalaža, organski otpad)

Tema se uspješno i redovito provodi tijekom školske godine. Sakupljeni papir redovito odvozi poduzeće Unijapapir, a baterije sakuplja Čistoća. PVC vrećice, PET ambalažu i čepove koristimo u likovnim radionicama, a o organskom otpadu brinu naše kuharice.

Dobiveni novac doniramo potrebitim obiteljima u naselju Travno, učenicima slabijeg materijalnog statusa plaćamo izlete i terenske nastave ili novac doniramo dječjim domovima, staračkim domovima i slično.

Jedan od opipljivih rezultata ove teme je prekrasan mozaik (projekt: Mural) od čepova sa PVC ambalaže koji krasi jedan od unutarnjih zidova naše škole.

2. TEMA - PRAVILNA PREHRANA - ZDRAV ŽIVOT

Nastavljamo edukaciju o načelima zdrave prehrane i pravilnim prehrambenim navikama te o važnosti zdravog školskog doručka i ručka putem predavanja, radionica, plakata i slično.

Izrada tjednog jelovnika (eko koordinatori, tajnica i kuharice) prema načelima zdrave prehrane kontinuirano se provodi.

Jedna smo od rijetkih škola koja je uvela „Zeleni ponedjeljak“. Barem jednom mjesečno, ponedjeljkom na jelovniku je hrana isključivo biljnog porijekla.

3. TEMA - URBANA EKOLOGIJA

Nakon uspješnog kartiranja naselja Travno i upoznavanja s njegovom bioraznolikošću svake školske godine, sezonski provodimo fenološka promatranja te u eko-dnevnik unosimo zapažene promjene. U sklopu ove teme, generacije sedmaša odlaze na prstenovanje ptica u ornitološki rezervat na Savici gdje nam ljubazni domaćini, ali i suradnici s PMF-a dodatno ukazuju na potrebu zaštite ptica i njihovih prirodnih staništa.

Redovito brinemo i o zdravlju našeg voćnjaka, ružičnjaka i aromatičnog vrta i smatramo se sljedbenicima trenda urbanih vrtova i vrtlarenja. Osjećamo da će urbani vrtovi postati prave zelene oaze na gradskom asfaltu gdje će se ljudi iz kvarta okupljati, družiti, educirati i povezati s prirodom. Obzirom da naselje Travno ima veliku, hortikulturno potpuno neuređenu javnu površinu ideja nam je okupiti, potaknuti i aktivirati zajednicu koja bi zajedno sa školom osmislila njeno uređenje.

4. TEMA – ODRŽIVA POTROŠNJA – RECIKLIRANJE

Posebnu smo pozornost posvetili tekstilnom otpadu. Jedan dio sakupljene stare odjeće, obuću, modne dodatke, ručnike i deke darivali smo dječjim domovima, azilu za napuštene pse u Dumovcu i hipodromskim konjima, a drugi dio iskoristili smo izrađujući čestitke i prigodne, blagdanske potrepštine i darove, ali i maske. Na modnim radionicama učenici su naučili prekrajati, šivati, osmišljavati i izrađivati modne kreacije koje su naši manekeni i manekenke ponosno nosili modnom pistom na modnoj reviji koju smo organizirali u sklopu eko projektnog tjedna „Stara odjeća – nova moda“.

Trudimo se i dalje educirati i učenike i učitelje kako biti racionalan u potrošnji papira i ostale ambalaže.

5. TEMA – KORIST OD ŠUMA, ONEČIŠĆENJE I ZAŠTITA

Ove školske godine eko-projektni tjedan posvećujemo šumama. Projekt ćemo obilježiti od 16. – 20.3.2015.uz Međunarodni dan šuma.

Temeljni koncept teme: Prirodna i gospodarska vrijednost šume, utjecaj čovjeka na šumu, zaštita šume – zaštita hrvatske biološke i krajobrazne raznolikosti.

Cilj teme: Potaknuti učenike na zaključak o važnosti šuma te o potrebi njihove zaštite te odgovorno i aktivno uključivanje učenika, učitelja i ostalih djelatnika škole te roditelja u zaštitu okoliša.

 

Naši učitelji ulažu puno truda u osmišljavanju nastavnih jedinica s ekološkom tematikom koje uključuju u svoje izvedbene godišnje planove i programe. Osobito smo ponosni na organizaciju i provedbu eko-projektnih tjedana koje održavamo svake školske godine uz neki eko važan datum.

Učenici, članovi različitih eko grupa svake školske godine pravovremeno obavještavaju sve učenike o svim ekološki važnim datumima. Osmišljavaju tekstove koje čitaju putem oglasne knjige, uređuju panoe prigodnim plakatima ili demonstriraju kratke Power Point prezentacije za sve učenike u holu škole.

U prvom obrazovnom razdoblju obilježavamo: Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, Svjetski dan čistih planina, Međunarodni dan zaštite životinja, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, Svjetski dan hrane, Svjetski dan jabuka, Dan borbe protiv AIDS-a, a u drugom obrazovnom razdoblju Međunarodni dan zaštite močvara, Svjetski dan zaštite voda, Svjetski dan zdravlja, Dan planeta Zemlje, Međunarodni dan biološke raznolikosti i Svjetski dan zaštite okoliša.

Već tradicionalno uz Međunarodni dan zaštite životinja pokrećemo projekt upoznavanja neke naše ugrožene, divlje životinjske vrste. Nakon usvojenih dobrih dupina Monka i Faccie, bjeloglavog supa Gustafa i veterničkog šišmiša Krge (dugokrili pršnjak, veliki potkovnjak, južni potkovnjak) svoju smo pažnju usmjerili na velebitske smeđe medvjede. U projektu „Medvjed za medvjeda“ upoznali smo njihovu biologiju i ekologiju, a raznim aktivnostima prikupili smo i sredstva koja smo donirali utočištu za mladunčad smeđih medvjeda u Kuterevu. Terenske nastave, posjete našim usvojenim životinjama uvijek su odlično organizirane i vrlo poučne, a djeci pružaju sinergiju učenja i zabave.

Ovogodišnju kratku priredbu uz Dane kruha obogatili smo prigodnom izložbom. U pripremama su aktivno sudjelovali svi učenici, učitelji i ostali djelatnici škole, ali i roditelji. Svaki je razredni odjel, na satovima razrednog odjela ili na radionicama izvannastavnih aktivnosti, osmišljavao i izrađivao tematske plakate i PP prezentacije ( Ljekovito bilje, Začinsko bilje, Autohtone sorte jabuka, Žitarice, Uljarice, Plodovi jeseni – povrće i voće, Jestive gljive...) te ostale materijale za izložbu i priredbu. Članovi Mladih čuvara prirode brižljivo su, čitav tjedan, čuvali na stolovima posložene razne orašaste plodove, različite vrste žitarica, povrća, voća i postav tradicionalnog kuhinjskog pribora. Posebno smo ponosni jer su na izložbenom stolu svoje mjesto našle i staklenke sa pekmezom od šljiva, ubranih u našem školskom voćnjaku te staklenke sa sušenim, začinskim biljem (bosiljak, majčina dušica, origano, matičnjak i kadulja) također iz našeg aromatičnog vrta.

U provedbi međunarodnog programa Eko-škole nema trajnog statusa već se status (brončani, srebrni, zlatni, dijamantni, platinasti, Eko-škola mentor) dodjeljuje nakon niza godina kontinuiranog i predanog rada. Obzirom na energiju i kreativnost naših učenika i učitelja koji sjajno upotpunjuju sadržaje redovnog nastavnog plana i programa s programom Eko-škole naša je budućnost osigurana.

Eko-koordinatorica: mr.sc. Branka Štefok Bojadžija

preskoči na navigaciju